maandag 11 februari 2013

Hoe veranderen?


Guilty-feeling-web Een hele goede bijdrage van Kevin DeYoung (http://thegospelcoalition.org/blogs/ kevindeyoung/)
"Ik stel me zo voor dat er genoeg Christenen zijn die nauwelijks hun geweten horen spreken of de pijn van spijt kennen. Maar ik weet ook dat er veel, veel Christenen zijn (inclusief degene die ik in de spiegel zie) die zich gemakkelijk slecht voelen om alle dingen de ze niet doen of minder doen dan eigenlijk zou moeten. Ik ben er eigenlijk zelfs van overtuigd dat de meeste Christenen met een bijna voortdurende ruis van schuld rondlopen.
Hoe voelen we ons schuldig? Laat me een rijtje maken.

Wat doen we met schuldgevoel?


Dus waarom ervaren Christenen dan toch steeds schuldgevoel?

  1. We omarmen niet ten volle het goede nieuws van het Evangelie. We vergeten dat we met Christus levend gemaakt zijn. We zijn behouden door het geloof, het is een geschenk van God, niet het resultaat van onze werken (Ef. 2:4-8). We kunnen zo bang zijn om wetteloosheid te propageren -dat een legitiem gevaar is- dat we bang zijn om te gul te spreken over Gods genade.
  2. Christenen neigen ernaar anderen meer te motiveren door schuld dan door genade. In plaats dat we onze mede gelovigen aanmoedigen om te worden wie ze in Christus zijn gebieden we ze om meer te doen voor Christus (zie Romeinen 6:5-14 voor de juiste motivatie). We zien dus Christus-gelijkvormigheid als iets dat we gigantisch om zeep helpen in plaats van iets dat we reeds bezitten maar in moeten groeien.

Bekering van zonde


567px-Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_-_The_Return_of_the_Prodigal_Son_-_detail_son"De reden om ons te bekeren van zonde is niet alleen omdat we verdriet over onze zonde hebben maar ook omdat we een besef hebben van Gods barmhartigheid in Christus. Er is 0,0 motivatie om ons te bekeren totdat we beseffen dat Gods genade op ons wacht. Niet een klap van God maar een omarming. Bekering is niet alleen zonde de rug toekeren, het is ook ons keren tot God met heldere hoop op Zijn barmhartigheid.

Het resultaat van bekering is niet dat de status quo hersteld wordt, dat we weer teruggaan naar "normaal", naar hoe het was voordat we zondigden. Het gevolg is nieuwe gehoorzaamheid, ongekende gehoorzaamheid, misschien zelfs ongehoorde gehoorzaamheid. Nieuwheid van leven."
Ray Ortlund

Wat de Bijbel wel en niet is


Bijbel "De Bijbel, het boek van Jezus" is wat mij betreft met afstand de beste kinderbijbel die op dit moment in het Nederlands beschikbaar is. Het eerste hoofdstuk alleen al is de investering waard (€ 18,90 bij bol.com).
Sally Lloyd Jones legt daarin uit wat de Bijbel niet is voordat ze prachtig uitlegt wat de Bijbel wel is. Ze schrijft:
"Weet je, sommige mensen denken dat de Bijbel een boek is vol regels; een boek dat je zegt wat je wel en niet mag doen. En inderdaad, de Bijbel bevat een aantal regels. Deze laten zien hoe je het beste kunt leven. Maar deze regels zijn niet het allerbelangrijkste. Het gaat in de Bijbel vooral over God en wat Hij heeft gedaan.
Andere mensen denken dat de Bijbel een boek is over helden; het gaat over mensen die je als voorbeeld moet nemen. Maar hoewel er inderdaad wat helden in voorkomen, zijn de meeste mensen in de Bijbel helemaal niet dapper (daar zul je al snel achterkomen).

13 vragen om los te laten op een Bijbelgedeelte


  1. Wie is de schrijver van het gedeelte?
  2. Wie waren de ontvangers?
  3. Wat is de historische achtergrond?
  4. Wat is de structuur?
  5. Worden er woorden herhaald? Wat is het belang daarvan?
  6. Zijn er woorden waar je de betekenis van moet opzoeken?
  7. Hoe past het gedeelte in het geheel van het hoofdstuk, boek, Bijbel?
  8. Wat is in een zin het voornaamste punt van het gedeelte?
  9. Hoe zouden de oorspronkelijke ontvangers hierop gereageerd hebben?
  10. Hoe past dit gedeelte in de grote verhaallijn van de Bijbel?
  11. Hoe laat dit gedeelte Jezus als Verlosser zien?
  12. Hoe wil God dat dit in mijn eigen leven functioneert?
  13. Wat voor soort reactie wordt er van mij gevraagd?

God, Bijbel en een dip


Dip Veel mensen hebben er last van. Je hebt er even geen zin meer in. School, werk of kerk - het kan je niet meer boeien. Je kunt moeilijk je negatieve gedachten en emoties verzetten en je blijft voor je gevoel er in hangen. Je hebt een dip. Wat zegt God?
God zegt...

Een verloren zoon


Crying Wat doe je als ouders wanneer je kind Christus de rug toekeert? Het is een nachtmerrie die geen enkele toegewijde Christenouder zichzelf toewenst maar voor velen realiteit is. Abraham Piper geeft een aantal suggesties die voortkomen uit de tijd dat hij zelf Christus verwierp en onuitsprekelijke verdriet veroorzaakte bij zijn ouders. Hij zegt "Ik geef deze suggesties aan hen die zich uit willen strekken naar dat kind dat de weg is kwijtgeraakt, in de hoop dat zij ook zullen ontwaken voor de verbazingwekkende kracht van Christus die zelfs de ergste zondaren kan verlossen."

Goede vraag, goed antwoord



090622103907 Waarom groeien we zo langzaam?

Als het goed is verlangt elke gelovige naar geestelijke groei. Toch zijn we zelden tevreden met wat we in ons eigen leven daarvan terugzien. Als we al groei zien gaat het naar onze mening te langzaam. Wat zouden daar redenen voor kunnen zijn?
Archibald Alexander (1772-1851) geeft als eerste de "schuld" aan de standaard vijanden van ons geloof: de invloed van de wereld en wereldse contacten, te druk zijn met ons werk, te veel bezig zijn met dingen die er niet toe doen, prioriteiten verkeerd stellen, luiheid, gebrek aan toewijding enz. Maar vervolgens noemt hij drie specifieke redenen waarom gelovigen vaak zo klein van stuk blijven en zo zwak in hun geestelijk leven.

Beter nieuws bestaat niet...


Radicaal vertrouwen


Pho_hotel_rainwater Ik heb las over George Muller (1805-1898). Een man die eenvoudigweg zijn vertrouwen op God stelde. Ik las een autobiografie en val van verbazing achterover van iets dat ik eigenlijk al wist: God is gespecialiseerd in het onmogelijke. Muller startte weeshuizen en scholen in Bristol, Engeland. Zijn primaire doel was niet de zorg voor de kinderen. Zijn grootste verlangen was mensen te laten zien dat God voorziet in de noden van Zijn kinderen in antwoord op het gebed. Muller deelde nooit zijn nood met mensen, alleen met God. En hij voorzag, elke keer weer. Zijn autobiografie is een gedetailleerd relaas van Gods trouw. Zeer bemoedigend, maar ook zeer prikkelend want leven wij nog steeds uit datzelfde geloof?

De realiteit van bidden (2)



Prayer Paul Miller:

In een uitbarsting van geestelijk enthousiasme maken we een gebedslijst. Maar de gebedslijst wordt snel saai en het lijkt alsof er niets gebeurd. De lijst wordt langer en langer, we hebben het gevoel dat we een boodschappenlijstje aan het oprakelen zijn en veel van de noden waarvoor we bidden raken steeds meer op de achtergrond. Bidden voelt alsof je tegen de wind in fluit. Wanneer iemand genezen of geholpen wordt vragen we ons af of dat ook zou zijn gebeurd als we niet zouden hebben gebeden. Tot overmaat van ramp raken we de lijst kwijt…
Het is moeilijk om in ons drukke leventje te bidden. We hebben het zo druk dat wanneer we het tempo naar beneden schroeven om te bidden we ons ongemakkelijk voelen. Dingen bereiken, produceren – dáár wordt veel waarde aan gehecht. Maar bidden is alleen maar praten met God. Het voelt soms zo nutteloos, alsof we tijd aan het verspillen zijn. Alles in ons schreeuwt, “Ga weer wat doen.”